İşletmenizin bir deposu varsa, bu tesisin tedarik zincirinin önemli bir parçası olduğunun farkındasınız demektir. Kötü yönetilen bir depo zincirdeki zayıf bir bağlantıdan çok daha fazlasını ifade eder, zira verimsiz depo yönetimi sonucunda satışlarınız ve karınız negatif olarak etkilenebilir.
Optimum stok seviyelerini koruyun
Deponuzda fazla stok bulundurmak maliyetleri arttırırken, stok noksanlığı sebebiyle sipariş yükümlülüklerinizi yerine getirememek ise karlılığınızı düşürebilir. Stok ve iadelerin hatasız ve etkin bir şekilde tutulması depo yönetimini geliştirmekle beraber tüm olasılıklar için hazırlıklı olmanızı sağlar. Depo yönetim sistemi kullanarak stok seviyenizi her an kolaylıkla optimize edebilir, insan kaynaklı hataların önüne geçebilirsiniz.
Depo alanınızın kat planını yeniden düzenleyin
Depo düzenini ihtiyaçlara göre değiştirmek ve işleyişi daha etkili hale getirmek kanıtlanmış bir stratejidir. Ürün arzı ve talebi sürekli değiştiğinden, iş modelinize uygun depolama planlarını denemek daha verimli bir düzen oluşturabilir. Depo ile ilgili tüm düzenlemeler, tedarik zincirinin bir bütün olarak iyi çalışması için verimli bir şekilde yapılmalıdır.
Stok Takibi
Stok Takibi Hakkında Bilmeniz ve Dikkat Etmeniz Gerekenler
Eldeki verilerin geçmişe ve geleceğe dönük şekilde değerlendirilmesini ifade eden stok takibi, her işletme için sürdürülebilirlik açısından en önemli iş kalemlerinden biri. Bu rehber yazımızda, stok takibinde dikkat etmeniz gereken hususları inceliyoruz. Bir işletmenin başarıyla büyümesi için en önemli detaylardan biri, işletmenin kendi içerisindeki düzenini oturtmasıdır. İşletmenin, akışını sorunsuz bir şekilde sağlayabilmesi ve düzenli bir […]
Varlıkların hareketlerini ve depolanmalarını kontrol edin
Stok seviyelerinin doğru bir şekilde detaylandırılması ve siparişlerin doğru bir şekilde yerine getirilmesi sadece hem depolamanın hem de hareketin sıkı bir şekilde kontrol edildiği durumlarda gerçekleşebilir. Etkin depo yönetim sistemi kullanımı ile kar marjlarınızı ciddi oranda büyütebilirsiniz.
Mümkün olan her yerde otomasyondan yararlanın
İyi bir depo yönetim yazılımına ek olarak barkod, radyo frekansı ile tanımlama (RFID), yakın saha iletişimi (NFC) vb. sistemlerden faydalanabilirsiniz. Envanter yapınıza en uygun olan otomasyon teknolojisi, varlıkların sayım ve lokasyon bilgilerine daha doğru şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.
Döngüleri planlayın
Envanter yönetiminde başarılı olmak için bir döngü sayma programı uygulamalısınız. Bunu yapmak için öncelikle bazı faktörlerin üzerinden geçelim:
Sayım sıklığı: Çalışanlarınız senede kaç sayım yapabilir? Döngü sayımının üretim, teslim alma ve teslim süreçleri üzerindeki etkileri nelerdir?
Sayım stratejisi: Sayma sıklığınızı öğrendikten sonra, envanteri hangi bölümlere ayırarak sayabileceğinizi planlayabilirsiniz. Varlıkların konum veya kategorisi mi yoksa ürün veya değere göre mi?
Sayım sorumlusu: Döngü sayma sistemini yürütmekten sorumlu olacak güvenilir bir çalışan bulun.